ISPARTA İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Halil Hamit Paşa İl Halk Kütüphanesi...

            Hamit Paşa İl Halk Kütüphanesi çağdaş hizmet kalitesiyle İlimizin en merkezi bir yerinde halkımıza hizmetlerini sürdürmektedir.

           20 Şubat 2012 Tarihinde yeni hizmet binasında kullanıcılarıyla buluşan Halil Hamit Paşa İl Halk Kütüphanesi; hizmet binasının merkeziliği, ferahlığı, temizliği ve yenilenen iç donanımıyla, kısa süre içinde kullanıcıların ilgi odağı olmuştur.

            İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Halil Hamit Paşa İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğünün birlikte hizmet verdiği 6 katlı hizmet binasının birinci katında;  Çocuk Bölümü, Okul Öncesi Bölümü ve Görme Engelliler Bölümü, ikinci katında; Ödünç Verme Bölümü, Serbest Okumu Salonu ve Süreli Yayınlar Bölümü, Üçüncü katında; İnternet Bölümü, Araştırma İnceleme Bölümü bulunmaktadır.         

            Kütüphane koleksiyonu; Kütüphaneler Yayımlar Genel Müdürlüğünden talep edilerek gelen kitaplar ve Müdürlüğümüzce satın alınan kitaplarla zenginleştirilmiş ve güncellenmiştir. Kütüphanemizde 60.884 kitap bulunmaktadır. Kayıtlı üye sayısı: 22.258, kullanıcı sayısı: 146.348, dir.

            İnternet Bölümünde 18 bilgisayarla ücretsiz bilgi erişimi sağlanmaktadır. Ayrıca kullanıcılar telefon ve tablet aracılığı ile de kablosuz internet erişim noktalarını kullanarak ücretsiz internet hizmeti alabilmektedirler. Görme Engelliler Bölümünde 5 adet bilgisayar, 2 adet yazıcı,1 adet büyüteç ile engelli vatandaşlara hizmetler sunulmaktadır.

           Çocuk Bölümü Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünün yenileme projesi kapsamında düzenlenmiştir. Çalışma salonu, teknoloji bölümü ve okul öncesi bölümleriyle hizmet vermektedir.

            Kullanıcı yoğunluğunu ve sükuneti bir arada yaşayan kütüphanemiz, her geçen gün kendisini yenileyerek daha iyi hizmet verebilir hale gelmiştir.

           Kütüphan-e Türkiye Projesi uygulayıcısı olan kütüphanemizde, özellikle toplumun dezavantajlı kesimlerini dikkate alarak çalışmalarına başlamıştır. Amacımız, kütüphaneleri toplumun cazibe merkezi haline getirmek, okuma kültürünü arttırarak vatandaşlar arasında bilgiye erişimde eşitsizliği kaldırmak, toplumun yaşam kalitesini yükseltmektir.

Proje kapsamında Isparta Halil Hamit Paşa İl Halk Kütüphanesi olarak öncelikle toplumun dezavantajlı kesimlerine yöneldik. Bu kapsamda daha sonra da proje paydaşı olduğumuz Sn. Valimizin Eşi Dr. Ruhan Özkan’ın himayelerinde yürütülen “Mahalle Anneleri projesi” sorumlularıyla bir toplantı yaparak, yapacağımız çalışmalar hakkında bilgiler verdik. Toplantı sonucunda proje paydaşı olarak ortak çalışmalar yapılmasına karar verildi. Daha sonra Toplum Ruh Sağlığı Merkezi sorumlu hekimleriyle görüşülerek proje tanıtıldı. Görüşme sonucunda Merkezde tedavi gören kişilerin de proje kapsamında yürüttüğümüz bilgisayar eğitimlerine katılmaları sağlandı. Yine basın yoluyla vatandaşlarımıza proje tanıtılarak ev hanımlarına  eğitim verildi.

Proje kapsamında Kütüphanemizde şimdiye kadar, 130 kişiye bilgisayar eğitimi verilmiştir. Bu eğitimlerimiz yapılan planlamalar doğrultusunda 2015 Ekim ayına kadar devam edecektir. Ayrıca Bilgisayar destekli çevrimiçi interaktif ingilizce eğitimi programında kütüphanemiz 800 kişilik kontenjana sahip olup, bu eğitimden yararlanan 40 aktif kullanıcımız bulunmaktadır.

 Bu tür sosyal sorumluluk projelerinin hem tanıtılması hem de daha geniş kitlelere ulaşabilmesi için medyanın da desteği önemlidir.  Bunun bilincinde olan Kütüphanemiz bu konuda da harekete geçerek gerek yerel basın gerekse ulusal basınla iletişime geçmiştir.  Proje kapsamında yapılan eğitimlerin duyurulması amacıyla, TRT Isparta muhabiri kütüphanemizi ziyaret ederek, eğitime katılanlarla röportaj yapmıştır. Özellikle yerel basın temsilcilerimiz ile görüşmelerde bulunularak gerek projenin tanıtımı gerekse Kütüphanemizin vermiş olduğu eğitimler hakkında gazetelerde ve Kanal32 televizyonunda haber yapılması sağlanmıştır. Ayrıca başta kütüphanemizin web sayfası olmak üzere Facebook ve twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinde de bu çalışmalarımız etkili bir şekilde duyurulmaktadır.

Kütüphanemiz, Kütüphan-e Türkiye Projesi ile ilgili tanıtım faaliyetlerine devam etmiş ve 20 Ekim 2014 tarihinde proje paydaşımız olan “Mahalle Anneleri” ‘nin de katılımıyla bir tanıtım toplantısı yapılmıştır. Halil Hamit Paşa İl Halk Kütüphanesinin ev sahipliğinde düzenlenen toplantıya Kütüphan- e Türkiye Projesi tanıtım uzmanı Prof. Dr. Ahmet ÇELİK, Isparta Valiliği, İl Özel İdaresi, Isparta Belediye Başkanlığı, Süleyman Demirel Üniversitesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Emniyet Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü,  İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü temsilcileri katılmıştır.

Kütüphan-e Türkiye Projesi çalışmalarımız devam etmektedir.  Kütüphanemiz Proje Merkezi tarafından başarılı kütüphaneler arasında gösterilmiştir.

Görme Engelliler Bölümünde; Türkiye Beyazay Derneği Isparta Şubesi, Halk Eğitim Merkezi, İş-Kur ve Halil Hamit Paşa İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü tarafından yapılan işbirliği çerçevesinde kurslar da açılmıştır. Bugüne kadar her biri 5’er kişiden oluşan 4 farklı guruba, 360 saat(Yaklaşık 3,5 ay süren) eğitim verilmiştir. Ayrıca her bir kursiyere eğitim süresince İş-Kur tarafından günlük 15 TL ücret ödenmiştir. Bu eğitim süresince kursiyerlerimize ofis programları, internet ve yazıcı gibi temel bilgisayar kullanımı becerileri dersleri verilmiştir. Eğitim döneminin sonunda kursiyerler, Halk Eğitim Merkezi tarafından verilen sertifikalarını alarak başta Atabey İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile Sinop Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü olmak üzere farklı kamu kurumlarında işe başlamışlardır. Bu güzel gelişmeler, artık Isparta’da görme engelli vatandaşların bilgiye erişimde engelli olmadıklarının da en güzel örneği olmuştur.

Yaptığımız çalışmaların, toplumda kütüphanemiz için nasıl olumlu bir etki yarattığını görüyor ve bundan büyük mutluluk duyuyoruz.  Kütüphanemizin tüm çalışanlarının ortak gayretleriyle eriştiğimiz bu düzeyi korumak ve daha üst noktalara çıkarma inanç ve kararlılığını taşıyoruz.

 

Yapılan Etkinlikler :İmza günü ve söyleşi, Konferans, Masal anlatma saatleri, Türkü dinletisi, Aşure günü, Kütüphane Tanıtım Materyali, Satranç, Gönüllü kütüphane çalışanı Denetimli Serbestlik Müdürlüğü İle İşbirliği Yaparak  Dezavajlı Yükümlülerlle Kütüphanede Kitap Okuma Etkinliği Yapma, Toplum Ruhsağlığı ile işbirliği yaparak tedevi gören kişilere bilgisayar eğitimi verildi. Ayrıca Kütüphaneye üye yapılarak okuma etkinlikleri yapıldı. Orta Oyunu: Hacivat Karagöz, Film Gösterimi.