ISPARTA İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ

Isparta'da Agroturizm

             Eğirdir Gölü’nün doğasına ve doğal kaynaklarına zarar vermeden çevresinde yaşayan ve göl ile iletişim halinde olan insanların, sosyo-ekonomik yapılarının da dikkate alınarak kullanımına imkan sağlamak amacıyla oluşturulan Eğirdir Gölü Yönetim Planı çerçevesinde yapılan çalışmalardan biri İlimizde agroturizm (tarım turizmi) faaliyetlerini yaygınlaştırmaktır.

         Agroturizm, insanlara ve çevreye saygılı ve duyarlı, çevreye ve yerel hakla en az etkide bulunan ama gelir ve iş yaratan ve çevre korumasına yardımcı olan alternatif bir turizm şeklidir. Yerel halkın ve bölgenin coğrafi, kültürel, geleneksel özelliklerine dayanır, modern fakat bir o kadar da gelenekseldir.  

Çevreyi koruyan ve yerel halkın durumunu iyileştiren ve geliştiren sorumluluk sahibi bir seyahat şekli olan agroturizm, turistleri özel evlerde (daha çok çiftliklerde) veya küçük pansiyon veya otellerde ağırlamaya yönelik bir iş etkinliğidir.

            Bu çerçevede; toplumumuzda turizm bilincini geliştirmek, iç turizmi canlandırmak ve halkın turizm hareketlerine katılmasını sağlamak amacıyla, Eğirdir Göl Yönetimi Planının ilgili maddesinde Paydaş olarak gösterilen İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Tarım İl Müdürlüğü işbirliğinde, agroturizm (tarım turizmi) konusunda bir takım çalışmalar yürütülmektedir.  

Bu çalışmalar doğrultusunda, ilimizde ilk olarak aşağıda belirtilen 4 ilçenin 14 yerleşim yerinde agroturizm potansiyeli olan yöreler olarak tespit edilmiştir. Bu yöreler;

Yalvaç İlçesinde; Aşağıtırtar, Taşevi ve Aşağıkaşıkara Köyleri,

Eğirdir İlçesinde; Mahmatlar, Balkırı, Beydere ve Bağören Köyleri ile Barla Kasabası,

Senirkent İlçesinde; Akkeçili, Garip ve Gençali Köyleri,

Gelendost İlçesinde; Avşar, Yenice ve Yeşilköy Köyleri,

Bu yerlerde, eğitim programı belirlenerek 05-17 Mart 2009 tarihleri arasında söz konusu köylere gidilip, köy muhtarı ve bazı çiftçilere eğitim semineri çalışmaları yapılmıştır.

                                                                    Eğitim semineri çalışmalarının ardından 21 Nisan 2009 tarihinde İlimizde agroturizm eğitimi verilen köylerdeki gönüllüler için, Burdur İli Ağlasun İlçesinde agroturizm yapan çiftliklere İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah KILIÇ önderliğinde, Şube Müdürü Mustafa SERTTAŞ, Enformasyon Memuru Zehra TEKİN ile Tarım İl Müdürlüğü’nden Ziraat Teknisyeni Mustafa KATMERLİKAYA eşliğinde bir gezi düzenlenmiştir. Ağlasun İlçe Tarım Müdürü Hakan ÖZCAN ve agroturizm çiftliklerinin sahiplerinin nezaretinde yapılan gezide bahçeler ve turistlerin ağırlandığı evler ziyaret edilmiştir. Ağlasun ilçesinin Kaymakamı Oğuzhan BULUT ve Belediye Başkanı Aydın KAPLAN ile birlikte görüş alışverişinde bulunulmuştur.

             Agroturizm ile ilgiliikinci geziise, 04 Haziran 2009 tarihinde İlimiz Keçiborlu İlçesi Senir Kasabasında agroturizm faaliyeti yapan Sebat Tarım’a İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah KILIÇ önderliğinde, Şube Müdürü Mustafa SERTTAŞ, Enformasyon Memuru Zehra TEKİN ile Tarım İl Müdürlüğü’nden Ziraat         Mühendisi Fatih YÜKSEL ve Ziraat Teknisyeni Mustafa KATMERLİKAYA eşliğinde düzenlenmiştir. Bin dekarlık organik gül üretim tesisi bulunan Sebat Tarımın sahiplerinden Hasan Ali KINACI, Süleyman KINACI ve babaları Hüseyin KINACI tarafından çiftçilerimize yaptıkları turizm faaliyetleri ve bu işe nasıl başladıkları anlatılmıştır. Senir Belediyesi Başkan Yardımcısı Süleyman ÜNAL’ın da eşlik ettiği ziyarette, Hasan Ali KINACI ilki geçen yıl gerçekleştirilen Organik Gül Festivali’nin bu yıl 14 Haziran’da yapılacağını ve bu festival kapsamında Amerika ve çeşitli Avrupa ülkelerinden 40’ın üzerinde gazetecinin Isparta’ya geleceğini kaydetmiştir. Amaçlarının gül ürünleri ile birlikte kekik, lavanta ve papatya gibi diğer bitkilerin de yağlarını işleyip çıkarmak, turizm amaçlı en az 40 yataklı bir SPA (Sudan Gelen Sağlık) turizm tesisi kurmak olduğunu belirtmişlerdir. Tarımın yanı sıra turizmden de çok iyi para kazanmanın yollarını aradıklarını ve bu amaç için çeşitli projelerini uygulamaya koyacaklarını belirtmişlerdir.